You are currently viewing Bentonită Sodică PREMIUM: cea mai bună bentonită din lume pentru piese cu geometrii complexe în turnătorii

Bentonită Sodică PREMIUM: cea mai bună bentonită din lume pentru piese cu geometrii complexe în turnătorii

  • Post category:Construcții
  • Reading time:7 mins read

Așa cum este definită de către geologi, bentonita reprezintă o rocă compusă din argile coloidale, având un conținut semnificativ de montmorillonit, un mineral încadrat în categoria smectitelor. Bentonita se formează în situ prin devitrificarea cenușelor vulcanice în prezența apei. Numele „bentonită” derivă de la fortul Benton din SUA, locul unde a fost identificată pentru prima dată. Datorită proprietăților sale remarcabile și utilizărilor variate, bentonita a căpătat apelative precum „Nămolul minune” sau „Argila cu o mie de utilizări”.

Bentonita este utilizată în diverse domenii ale industriei, îndeplinind roluri esențiale în procese variate. Aceasta servește ca liant în compozițiile utilizate în turnătorii, catalizator în rafinarea petrolului și agent de peletizare pentru minereurile de fier. În plus, bentonita îmbunătățește proprietățile lichidelor de foraj. Alte aplicații includ funcții de hidroizolație în proiecte de construcții și inginerie civilă, cum ar fi etanșarea depozitelor de deșeuri nucleare, crearea de bariere pentru protecția pânzelor freatice, construcția de prize de pământ și șanțuri de irigare. De asemenea, bentonita servește ca ingredient în industria ceramică, agent de stabilizare în vopseluri, cosmetice și medicamente, precum și ca agent de limpezire pentru băuturi alcoolice și nealcoolice, decolorant pentru uleiuri naturale, liant în hrana animalelor, și în așternuturi igienice pentru animale de companie, contribuind și la purificarea apelor reziduale.

În prezent, există mai multe tipuri de bentonită sodică disponibile pe piața din România, care sunt folosite cu succes pentru cele mai multe dintre aceste aplicații, mai exact: Bentonita Sodică PREMIUM, origine Argentina și Bentonita Sodică SUPER-BOND, origine India, ambele puse la dispoziție de către GritSablare, lider național în comercializarea de materiale industriale de sablare, debitare cu jet de apă și materiale pentru turnătorii și foraje.

În prezent, pe piața din România, se regăsesc diverse tipuri de bentonită sodică, cu aplicații de succes într-o gamă extinsă de industrii. Două dintre aceste variante notabile sunt Bentonita Sodică PREMIUM, cu origine în Argentina, și Bentonita Sodică SUPER-BOND, provenind din India. Ambele produse sunt oferite de către GritSablare, lider național în furnizarea de materiale industriale pentru sablare, debitare cu jet de apă, precum și pentru materiale pentru turnătorii și foraje.

Bentonita Sodică PREMIUM, provenind din Argentina, este extrată din minele de montmorillonit cu o tradiție recunoscută de peste 140 de ani și este considerată cea mai performantă bentonită sodică la nivel global pentru realizarea pieselor turnate cu o finețe remarcabilă în turnătorii. Această distincție se datorează conținutului ridicat de montmorillonit și calităților sale excepționale, precum stabilitatea termică înaltă, rezistența mecanică și rezistența la compresiune.

Cu un conținut minim de doar 0,5% pe sita 200 Mesh și o puritate de 99%, Bentonita Sodică PREMIUM oferă o finețe maximă, eliminând defectele de turnătorie și asigurând obținerea de suprafețe metalice fără porozitate, găuri și fisuri, chiar și pentru piese turnate cu geometrii complexe.

Bentonita Sodică PREMIUM se evidențiază și prin capacitatea sa de absorbție excepțională, depășind alte bentonite de pe piață – poate adsorbi o cantitate de apă de până la 16 ori mai mare față de masa produsului. După saturarea completă cu apă, volumul bentonitei hidratate crește de la 12 până la 15 ori față de volumul inițial al produsului. Această caracteristică face bentonita ideală pentru aplicații de hidroizolare în sol, formând o barieră cu permeabilitate redusă prin gonflarea în interstițiile solului.

Dimensiunea redusă a particulelor de bentonită permite o gonflare maximă, etanșând chiar și cele mai mici goluri de aer din sol. Astfel, amestecul de bentonită și sol constituie o barieră durabilă pentru o perioadă îndelungată. Bentonita Sodică PREMIUM este disponibilă în ambalaje mici de 25 kg, facilitând utilizarea sa în aplicații domestice, cum ar fi aditiv pentru creșterea rezistenței produselor ceramice, liant în hrana pentru animale sau așternuturi igienice.

Bentonita Sodică SUPER-BOND provine din argilele cu conținut ridicat de montmorillonit din India, caracterizate prin rezistență mecanică și rezistență la compresiune de nivel înalt. Acest produs este recomandat cu încredere pentru o gamă diversificată de aplicații în turnătorii, având capacitatea de a elimina defectele întâlnite în piesele metalice turnate. Cu o calitate excelentă de tixotropie, Bentonita Sodică SUPER-BOND este eficientă în obținerea unui gel de foraj cu rezistență superioară, asigurând stabilitatea verticală a șanțului și izolarea lichidului de foraj în puț.

Ambalat în big bag-uri de 1350 kg, Bentonita Sodică SUPER-BOND este conceput în principal pentru aplicații extinse în industrie, hidroizolații, construcții și inginerie civilă. Acesta se distinge prin capacitatea sa de a satisface cerințele unor proiecte ample, oferind performanțe de încredere și adaptabilitate într-un spectru variat de contexte industriale și de construcții.

GritSablare este o marcă consacrată la nivel național și în Europa de Sud-Est, specializată în furnizarea materialelor și echipamentelor industriale de înaltă calitate. Portofoliul său cuprinde alice de oțel premium, bile de oțel premium, alice angulare de inox, alice cilindrice de inox, electrocorindon alb și electrocorindon maro, granat roșu pentru sablare, granat roșu pentru water-jet, bile de sticlă, zgură de cupru și grafit pentru turnătorii. Compania se distinge prin angajamentul său continuu în căutarea de soluții tehnice inovatoare pentru a satisface nevoile industriilor partenere.

GritSablare nu doar livrează produse de înaltă calitate, ci și oferă multiple avantaje partenerilor săi comerciali. Prin programe personalizate de achiziție și facilitarea unor rate fără dobândă, compania stabilește parteneriate de afaceri pe termen lung, contribuind la dezvoltarea relațiilor contractuale benefice pentru toate părțile implicate.