You are currently viewing Energia solară – o locuință independentă energetic într-un mediu mai sănătos

Energia solară – o locuință independentă energetic într-un mediu mai sănătos

  • Post category:Construcții
  • Reading time:4 mins read

Te-ai gândit vreodată când ai aprins lumina, la efectul pe care această acțiune l-ar putea avea asupra mediului înconjurător? Sau când ai băgat laptopul/televizorul în priză? Cel mai probabil nu, pentru că nici eu nu am făcut asta, nici vecinul de la etajul 1 și probabil foarte puțini oameni de pe planetă fac acest lucru. Ceea ce probabil nu știi încă, este că energia electrică produsă din combustibili convenționali are un efect devastator asupra mediului înconjurător, pe termen lung.

Ce implică mai exact acest proces dăunător?

Cererea de energie, care crește în fiecare zi, determină acumularea de CO2 în atmosferă, adică acel gaz cu efect de seră produs de arderea combustibililor fosili (petrol, gaz și cărbune). Căldura produsă în urma arderilor este transformată în energie electrică, iar carbonul din combustibil intră în contact cu oxigenul și produce Co2, care ulterior, poluează atmosfera. Pe lângă aceasta, ceea ce determină impactarea negativă asupra calității aerului sunt și poluanții atmosferici (oxizii, dioxidul de sulf și particulele de azot).

Cum putem preveni fiecare din noi, individual, procesul de poluare?

Una dintre cele mai viabile soluții este înlocuirea acestor metode tradiționale de producere a energiei cu utilizarea razelor solare în acest scop, prin intermediul panourilor fotovoltaice. Acestea nu afectează mediul înconjurător prin poluare și mai mult decât atât, folosește radiațiile solare într-un scop nobil, care să avantajeze mediul și planeta.

Ajut mediul înconjurător, dar pe mine mă ajut?

Probabil această întrebare îți vine pe buze, după ce ai citit informațiile de mai sus. Răspunsul este un DA categoric. Cel mai mare vis al nostru este cu siguranță să scăpăm de grija facturilor lunare, sau cel puțin să le rărim. Producerea energiei electrice prin intermediul panourilor solare îți permite acest lucru, deoarece implică doar o investiție inițială, urmând ca ulterior să te bucuri de toată energia de care ei nevoie, fără să-ți mai faci griji.

Astfel, sistemele solare off grid te pot ajuta să ai o casă independentă energetic, pot fi utilizate pentru acele reședințe care nu sunt racordate la rețeaua publică de energie și fiecare sistem este configurat în funcție de necesitățile căminului tău. În cazul în care casa ta este racordata la rețeaua publică de energie, nu îți face probleme, există soluții și pentru acest aspect. Mai exact, este vorba despre sistemele fotovoltaice on grid, unde, energia produsă de panourile de pe acoperișul tău este preluată și sincronizată cu rețeaua publică la care este racordată deja locuința ta.

Pentru că ne pasă de mediul înconjurător și de viitorul generațiilor actuale, este necesar să începem schimbările încă de azi, pentru ca pas cu pas natura să își preia toate atribuțiile și să ne ajute în continuare să respirăm și să ne bucurăm de ea.

Dacă vrei  să afli exact de ce tip de panouri ai nevoie pentru locuința/cabana/hala/ferma ta, ce presupune montarea lor, dar și alte detalii de care ai nevoie, echipa Carpat Energy îți stă la dispoziție cu tot ceea ce ai nevoie.