Gazul lichid este gazul natural care a fost lichefiat pentru depozitare sau transport. Deoarece transportul gazelor naturale necesită o rețea mare de conducte care traversează diferite terenuri și oceane, sunt necesare investiții uriașe și planificare pe termen lung.
Gazul natural este lichefiat sub presiune înainte de transport. Gazul lichid este apoi transportat cu cisterne cu compartimente ermetice speciale. Când rezervoarele sunt deschise și lichidul este expus la presiunea atmosferică, lichidul se evaporă din căldura latentă a aerului sau din recipientul său.
Gaz petrolier lichefiat (GPL), numit și GPL, a luat naștere din mai multe amestecuri lichide de hidrocarburi volatile propenă, propan, butenă și butan. A fost folosit încă din 1860 ca sursă portabilă de combustibil și de atunci producția și consumul său atât pentru uz casnic, cât și industrial au crescut permanent. Amestecul comercial tipic poate conține, de asemenea, etan și etilenă, precum și mercaptan volatil, miros adăugat ca măsură de precauție.
Gazul petrolier lichefiat (GPL) este recuperat din gaze naturale „umede” (gaz cu compuși petrolieri grei lichefiați) prin absorbție. Produsul recuperat are un punct de fierbere scăzut și trebuie distilat pentru a elimina fracțiile mai ușoare și apoi tratat pentru a elimina hidrogenul sulfurat, dioxidul de carbon și apa. Produsul finit este transportat prin conducte și tancuri maritime special construite.
GPL (gaz petrolier lichefiat) ajunge la consumatorul casnic în butelii la o presiune relativ scăzută. Aproximativ cea mai mare parte a GPL-ului produs este destinată utilizării în sistemele de încălzire centrală, fiind apoi utilizat ca materie primă în instalațiile chimice. Această resursă gazoasă este larg răspândită ca sursă de energie în diverse aplicații, cum ar fi în grătare cu gaz, plite și cuptoare pe gaz, șemineuri alimentate cu gaz și încălzitoare portabile. În Europa, încălzitoarele de apă cu GPL sunt utilizate extensiv.
De asemenea, GPL-ul este folosit ca combustibil pentru motoare și generatoare de rezervă. O caracteristică notabilă a GPL-ului este că poate fi depozitat aproape la nesfârșit fără degradare, spre deosebire de motorină. Această durabilitate în stocare face din GPL o opțiune viabilă și convenabilă pentru utilizări pe termen lung, oferind flexibilitate și eficiență în gestionarea resurselor energetice.