You are currently viewing Lâna de lemn, un material ecologic popular pentru izolații

Lâna de lemn, un material ecologic popular pentru izolații

  • Post category:Construcții
  • Reading time:6 mins read

Pe măsură ce accentul global se îndreaptă către practicile de construcție durabile, companiile de construcții apelează la materiale mai ecologice atât pentru clădirile publice, cât și pentru casele rezidențiale. Considerat unul dintre cele mai căutate materiale de construcție, lemnul este un material versatil care poate fi folosit atât în interior, cât și în exterior, rămânând rezistent la intemperii și uzură. Cu bune calități de izolare, lemnul și, ulterior, lâna de lemn, au crescut în popularitate ca materiale de construcție.

Acest lucru nu este surprinzător – lâna de lemn poate îmbunătăți semnificativ echilibrul ecologic al unei clădiri, oferind o izolație îmbunătățită fără a compromite calitatea sau durabilitatea construcției. Este, de asemenea, regenerabilă și durabilă, cu condiția să provină local sau din regiuni certificate.

Ce este lâna de lemn? 

Lâna de lemn constă în esență din fibre de lemn (de obicei din așchii de lemn sau scânduri rămase, din alte scopuri) care au fost prelucrate în fire elastice prin mașinării speciale. În timpul producției, lemnul nu trebuie să conțină mai mult de 13% umiditate reziduală, motiv pentru care uneori este supus unei proceduri speciale de uscare. Se poate folosi atât lemn de esență moale, cât și lemn de esență tare, dar fiecare tip conferă rezultatelor finale proprietăți izolante diferite.

Spre deosebire de rumegușul de lemn, lâna de lemn este aproape în întregime fără așchii. Poate fi folosită în vrac în diverse scopuri, inclusiv ca material de umplutură, sau poate fi combinat cu un agent de legare (cum ar fi cimentul) și presat în plăci. Dacă vă întrebați pentru ce este folosită lâna de lemn în casă, iată câteva utilizări comune ale materialului:

  • Izolarea acoperișului cu plăci de lână de lemn sau fibră pulverizată sau suflată
  • Plăci izolatoare pentru pereți interiori și tavane
  • Hidroizolație și protecție naturală împotriva intemperiilor
  • Placi de ipsos pentru exterior și fațade

Cât de eficientă este lâna de lemn ca izolator?

Lemnul a fost folosit ca material de construcție de secole, deoarece este abundent în mod natural, se poate regenera rapid și este un izolator foarte bun. Lâna de lemn beneficiază și de aceste proprietăți, motiv pentru care este ideală pentru izolarea clădirilor în timpul construcției.

Lâna de lemn

Iată câteva alte avantaje ale materialului

  • Protecție termică

Are o capacitate mare de stocare a căldurii, ceea ce înseamnă ca în zonele cu climă caldă clădirile nu se încălzesc rapid. Acest material poate oferi o protecție atât de necesară împotriva căldurii verii, mai ales atunci când este utilizat pentru acoperișuri.

  • Izolatie

Adesea, conductivitatea termică a lânii de lemn se încadrează cu mult în intervalul acceptabil pentru materialele izolatoare. Izolația cu Lână de lemn aduce o reducere semnificativă a costurilor de energie și încălzire în sezonul rece, cu până la 35%. Aceasta se traduce printr-o factură mai mică pentru serviciile de utilități și, în același timp, contribuie la diminuarea impactului asupra mediului prin reducerea consumului de energie în locuință.

  • Protecție împotriva incendiilor și daunatorilor

Risc redus la incendii – materialele de acest tip sunt tratate împotriva focului, mucegaiului, insectelor și rozătoarelor.

  • Izolare fonică

Lâna de lemn este excelentă la amortizarea zgomotului, deci este ideală pentru izolarea fonică a clădirilor în zonele în care poluarea fonică este o problemă.

  • Reglarea nivelului de umiditate

Lâna de lemn absoarbe bine umezeala și oferă un climat interior sănătos.

  • Durabilitate

Lâna de lemn este protejată împotriva putregaiului și bolilor, astfel încât își menține o durabilitate bună, cu condiția să existe un flux de aer suficient.