Reprezentarea ușilor și ferestrelor pe plan este esențială atât în cazul planurilor care prezintă fațadele clădirii, cât și în cazul reprezentărilor în secțiuni orizontale sau verticale.
Din perspectiva securității construcției și a siguranței persoanelor care folosesc clădirea, ușile reprezintă căi de acces și evacuare esențiale. Este foarte important ca ușile sa fie reprezentate corect în planurile clădirii, inclusiv cele de la subsol, parter, etaje și mansardă. Trebuie să avem în vedere direcția în care se deschid ușile și materialul din care sunt făcute pentru a asigura o securitate adecvată.
Citiți aici mai multe despre mansardă.
De asemenea, ferestrele în afara rolului lor funcțional în iluminarea și ventilarea naturală a clădirii, pot constitui elemente pentru des fumare în caz de incendiu sau suprafețe pentru decomprimare, în cazul producerii unor explozii, cum ar fi de exemplu cele datorate funcționării defectuoase a centralelor termice alimentate cu combustibili gazoși.
Reprezentarea ușilor și ferestrelor pe planurile executate la scara 1 : 100 și mai mici
În desenele executate la scara 1 : 100 si mai mici, ușile și ferestrele se reprezintă pe plan astfel:
În reprezentarea ușilor în planurile de execuție se iau în considerare următoarele:
1. se desenează la scara și se cotează golul din zidărie necesar ușii. Golul pentru ușă se reprezinta ca o deschidere în zid, iar lungimea este egala cu lățimea ușii. Cotele se înscriu sub formă de fracție în felul următor: lățimea deasupra liniei de cotă, iar lungimea sub linia de cotă;
2. se alege semnul convențional tipului de ușă folosit și se reprezintă pe planșă în golul zidului. Pentru cea mai mare parte a ușilor utilizate în clădiri, canatul ușii este definit printr-o linie la 900 față de traseul zidului, iar direcția de deschidere se indică cu ajutorul unui arc de cerc.
3. se trasează linia de axă în mijlocul golului de ușă și perpendicular pe zid.
4. se înscrie numărul de ordine al ușii, într-un cerc mic situat la extremitatea liniei de axă.
Pentru planurile executate la scară mică (sub 1:100) nu este obligatorie cotarea si indicarea sensului de deschidere a ușii.
Reprezentarea ușilor și ferestrelor pe planurile executate la scări de 1 : 50 și mai mari
Pentru reprezentarea ferestrelor în planul de construcție (secțiune orizontala) se procedează in felul următor:
1.se desenează la scară și se cotează golul din zid pentru fereastră. Cotele se înscriu sub formă de fracție după cum urmează: lățimea — deasupra liniei de cotă, înălțimea — sub linia de cotă. Golul pentru fereastră apare ca o întrerupere în zid având lungimea egală cu cea a ferestrei.
2. se alege semnul convențional tipului de fereastra folosit.
3. se trasează perpendicular pe lungimea ferestrei, în mijlocul golului linia de axă a ferestrei.
4. se înscrie numărul de ordine al ferestrei într-un cerc mic situat la extremitatea liniei de axă.
5. se specifică înălțimea la care se află parapetul ferestrei în raport cu pardoseala. Astfel, p=80 se înțelege că parapetul ferestrei se găsește la o înălțime de 80 de centimetri față de pardoseală.
În cazul în care sub golul ferestrei, în zid, există o nișă pentru radiator, aceasta se reprezintă printr-o linie subțire întreruptă trasată spre interiorul încăperii la nivelul zidului.