Având în vedere numeroasele opţiuni din magazinele de profil, alegerea caloriferelor poate deveni dificilă, motiv pentru care cei care plănuiesc să facă o astfel de achiziţie ar trebui să cunoască anumite criterii de bază, pe care să le ia în calcul atunci când încep căutările şi cumpărăturile.
Criterii pentru alegerea caloriferelor pentru centrala de apartament
Cele mai importante aspecte de avut în vedere când vine vorba despre alegerea caloriferelor sunt:
- materialul;
- costul de achiziţie;
- randamentul;
- durata de viaţă, mentenanţa şi garanţia;
Materialul
Materialele din care pot fi făcute radiatoarele sunt metalele conductive: oţel, aluminiu şi fontă. Când vine vorba despre calorifere pentru centrale termice de apartament, toate cele trei tipuri sunt compatibile, cu menţiunea că cele din fontă funcţionează în parametri speciali. În plus, între cele trei materiale există diferenţe care influenţează celelalte criterii în funcţie de care sunt alese calorifere pentru centrale termice de apartament, după cum se va putea observa în continuare.
Costul de achiziţie
Preţul poate să fie un criteriu de departajare pentru cei care nu dispun de un buget prea mare pentru amenajarea sau renovarea locuinţei. În ceea ce priveşte costul de achiziţie, cei care sunt interesaţi de preţ în alegerea caloriferelor trebuie să ştie că radiatoarele din oţel sunt cele mai ieftine, iar la polul opus se află cele din fontă, care sunt cele mai scumpe. Aluminiul rămâne, aşadar, o soluţie de mijloc, potrivită pentru cei care doresc un raport optim cost-beneficii.
Randamentul
Când se aleg calorifere pentru centrala de apartament trebuie luat în calcul randamentul pe care îl au. Puterea de încălzire şi inerţia termică sunt detalii care influenţează direct randamentul unui radiator. Puterea de încălzire se referă la rapiditatea cu care se încălzesc caloriferele, iar inerţia termică face referire la capacitatea caloriferelor de a se menţine calde un timp cât mai îndelungat.
Cel mai mic randament îl au caloriferele din oţel, care se încălzesc repede, însă se răcesc la fel de repede. Radiatoarele din aluminiu se încălzesc repede, iar răcirea se face treptat, ceea ce înseamnă că vor consuma mai puţin agent termic. Cea mai mare putere de încălzire o au caloriferele din fonta, care, deşi se încălzesc ceva mai greu, păstrează căldura un timp îndelungat după oprirea centralei.
Durata de viaţă, mentenanţa şi garanţia
În medie, durata de viaţă a unui calorifer din oţel este de 10 ani, motiv pentru care acestea sunt modelele pentru care producătorii oferă cele mai mici garanţii. Deci, chiar dacă, iniţial, preţurile reduse ale radiatoarelor din oţel pot influenţa alegerea caloriferelor, ar trebui luată în calcul şi durata de viaţă destul de mică. Alegerea unui alt material ar putea să fie mai avantajoasă din punct de vedere al amortizării investiţiei. În ceea ce priveşte mentenanţa, în cazul oţelului, apa din instalaţii trebuie tratată, pentru a preveni deteriorarea caloriferelor.
Radiatoarele din aluminiu au o garanţie de 10-20 de ani, în funcţie de producător şi de calitatea oferită, iar aceasta este o perioadă suficientă pentru a amortiza investiţia iniţială. Trebuie menţionat faptul că aluminiul este destul de fragil, iar unele calorifere făcute din acest material sunt predispuse la corodare electrochimică în interior, dacă nu se asigură mentenanţa necesară. De asemenea, este necesară aerisirea şi curăţarea periodică, pentru a menţine un randament bun.
Cea mai mare durată de viaţă, 25-30 de ani, o au caloriferele din fontă, care, în plus, sunt rezistente la coroziune şi şocuri mecanice. Totuşi, investiţia mare şi modul de funcţionare nu justifică alegerea caloriferelor din fonta pentru centrala de apartament.
Toate tipurile de calorifere au nevoie de mentenață corespunzătoare, care le va prelungi durata de viaţă. De asemenea, se recomandă alegerea unor calorifere care vin cu garanţie îndelungată.