You are currently viewing Subiecte de examen pentru experți tehnici și verificatori de proiecte

Subiecte de examen pentru experți tehnici și verificatori de proiecte

 • Post category:Construcții
 • Reading time:11 mins read

Subiecte de examen pentru experți tehnici și verificatori de proiecte: pregătirea specialiștilor în construcții

Domeniul construcțiilor este supus unor reguli și cerințe stricte pentru a asigura siguranța și calitatea clădirilor și structurilor. Autorizarea experților tehnici și a verificatorilor de proiecte joacă un rol esențial în acest proces. Acești specialiști sunt evaluați printr-un examen riguros pentru a obține autorizația necesară practicării în domeniu.

Subiectele de examen pentru experți tehnici și verificatori de proiecte acoperă o gamă largă de aspecte în domeniul construcțiilor, reglementările tehnice specifice și normele de proiectare aplicabile în domeniul construcțiilor.

Autorizarea experților tehnici în construcții și a verificatorilor de proiecte este un proces gestionat de Ministerul Dezvoltării prin intermediul unei Comisii Tehnice specializate. Această comisie are responsabilitatea de a verifică și evalua competențele și calificările profesionale ale experților tehnici și verificatorilor înainte de a acorda autorizarea de a practică în domeniul construcțiilor.

Verificatorul de proiecte și expertul tehnic desfășoară activități specifice domeniului de construcții în care au fost atestați, au atribuții în respectarea prevederilor legale și sunt atestați pe domenii de construcții și pe specialități pentru instalațiile aferente construcțiilor.

A1 – rezistență mecanică și stabilitate pentru construcții cu structura de rezistență din beton, beton armat, zidărie, lemn pentru construcții:

 • civile, industriale, agrozootehnice;
 • energetice;
 • pentru telecomunicații;– pentru exploatări miniere;
 • aferente rețelelor edilitare și de gospodărie comunală;

A2 – rezistență mecanică și stabilitate pentru construcții cu structura de rezistență din metal, lemn și alte materiale compozite:

 • civile, industriale, agrozootehnice;
 • energetice;
 • pentru telecomunicații;
 • pentru exploatări miniere;
 • aferente rețelelor edilitare și de gospodărie comunală;

Af – rezistența mecanică și stabilitatea masivelor de pământ, a terenului de fundare și a interacțiunii cu structurile îngropate.

Subiecte de examen pentru experți tehnici

Un expert tehnic este un specialist acreditat care poate elabora documentația necesară pentru realizarea unei expertize tehnice a unei construcții existente. Această expertizare este deosebit de importantă în cazul în care doriți să aduceți modificări locuinței dumneavoastră. Astfel, expertiza tehnică va furniza informațiile necesare pentru a lua deciziile potrivite și a evita problemele juridice.

Citiți aici mai multe despre expertul tehnic.

AnulSubiectSubiectSubiectGrilaGrilaGrila
2018A1 A2Af
2020A1A2
2021A1A2AfA1A2Af
2022A1A2AfA1A2Af
2023A1A2AfA1A2Af

Subiecte de examen pentru verificatori de proiecte

Verificatorul de proiecte este un specialist în construcții atestat, cu rolul de a verifică proiectele în vederea respectării reglementărilor tehnice și a cerințelor fundamentale aplicabile. Această verificare este obligatorie pentru toate construcțiile, iar scopul ei este de a asigura siguranța și stabilitatea acestora pe toată durata de viață.

Verificatorul de proiecte va efectua verificări numai pentru cerințele și în specialitățile în care a fost atestat.

Citiți aici mai multe despre verificatorul de proiecte.

AnulSubiectSubiectSubiectSubiectSubiectGrilaGrilaGrilaGrilaGrila
2021A1 – niv 1A1 – niv 2A2 – niv 1A2 – niv 2AfA1 – niv 1A1 – niv 2A2 – niv 1A2 – niv 2Af
2022A1 – niv 1A1 – niv 2A2 – niv 1A2 – niv 2AfA1 – niv 1A1 – niv 2A2 – niv 1A2 – niv 2Af
2023A1 – niv 1A1 – niv 2A2 – niv 1A2 – niv 2AfA1 – niv 1A1 – niv 2A2 – niv 1A2 – niv 2Af