Foarte des sunt utilizați termeni că suprafața utilă, suprafața construită și suprafața construită desfășurată și multă lume face confuzie între acești termeni. Sau aria utilă, aria construită și aria construită desfășurată. Anumite valori sunt esențiale din punct de vedere tehnic, în timp ce altele reprezintă suprafața disponibilă pentru locuire. În acest articol încercăm să explicăm care este diferența între aceștia.
Ce înseamnă suprafața utilă
Suprafața utilă (SU) se referă la suprafața totală care poate fi utilizată în mod eficient a unei locuințe. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoarele, bucătăriile, băile, spațiile de depozitare și spațiile de circulație din interiorul locuinței.
Nu sunt luate în considerare în calculul ariei utile suprafața logiilor și a balcoanelor, pragurile ușilor cu deschideri de până la 1,00 m, nișele în care sunt amplasate radiatoarele, și zonele ocupate de sobe, dacă încălzirea se realizează cu sobe.
Conform legislației, sunt stabilite chiar și suprafețe minime obligatorii pentru o locuință, calculate în funcție de numărul de camere.
Citiți aici mai multe despre suprafețele minime ale camerelor într-o locuință.
Aria utilă este importantă, mai ales în cazul apartamentelor, deoarece prețul de vânzare se determină, în general, în funcție de această suprafață. Uneori, proprietarii includ în atia utilă și zona balconului, ceea ce este greșit, deoarece balconul nu trebuie luat în considerare în calcularea acestei suprafețe. De asemenea, există situații în care vânzătorii specifică prețul pe metri pătrați construiți, ceea ce poate duce la confuzii pentru cumpărători, care pot crede că se referă la metri pătrați utili.
Ce înseamnă suprafața construită
Suprafața construită (SC) reprezintă suma suprafețelor utilizabile ale camerelor, balcoanelor, părților din suprafețele comune ale clădirilor, cum ar fi spălătorii, uscătorii, casa scării, anexele, casa liftului etc.
La aceste valori se adaugă suprafața corespunzătoare a pereților interiori și exteriori ai locuinței, platformelor și scărilor de acces.
Boxa și locul de parcare se specifică separat, reprezentând anexe.
Ce înseamnă suprafața construită desfășurată
Suprafața construită desfășurată este totalul suprafețelor construite, incluzând toate nivelurile și contururile lor exterioare, reprezentând suma suprafețelor desfășurate ale tuturor planșeelor.
Spre exemplu, avem o clădire având regimul de înălțime P+1 etaj, iar suprafața desfășurată a fiecărui etaj este de 100 mp. Suprafața construită desfășurată = S desfășurată P + S desfășurată Et 1 = 200 mp.
Nu se iau în considerare în calculul ariei construite desfășurate:
- Suprafața subsolurilor cu o înălțime liberă de până la 1,80 metri.
- Suprafața subsolurilor destinate exclusiv parcării autovehiculelor.
- Spațiile tehnice sau cele folosite pentru protecția civilă.
- suprafața balcoanelor, logiilor, teraselor deschise și neacoperite, teraselor și copertinelor necirculabile, precum și a podurilor neamenajate
- Aleile de acces pietonal sau carosabil din incintă, scările exterioare și trotuarele de protecție.
Aria construită desfășurată este importantă mai ales în cazul în care doriți să vă construiți o casă, întrucât constructorul ia în calcul această suprafață. Și prețul proiectelor, de arhitectură, de rezistență, de instalații, se calculează tot în funcție de suprafața construită desfășurată.
Vedeți aici care sunt preturile noastre de proiectare pentru proiectul de rezistență.
Cum putem calcula suprafața utilă
Cel mai simplu, aria utilă se poate calcula prin adunarea tuturor suprafețelor utile ale camerelor casei / apartamentului.
Suprafața utilă se mai poate calcula prin diferența dintre aria construită desfășurată și cea ocupată de pereți, stâlpi de susținere și alte componente din structură.
De obicei, diferența dintre suprafața utilă și suprafața construită este de aproximativ 20%. Astfel, dacă avem suprafața utilă, putem estima suprafața construită prin înmulțirea suprafeței utile cu 1,2 (SC=SUx1,2). Este important de menționat că această formulă este doar un calcul estimativ și nu poate reflecta exact aria construită. Pentru a determina suprafața exactă, sunt necesare măsurători exacte.
Suprafața construită desfășurată este mai mare ca suprafața construită care este mai mare ca suprafața utilă.
De ce sunt importante aceste suprafețe?
Suprafața utilă este importantă, mai ales, în cazul apartamentelor, întrucât prețul de vânzare se calculează, în general, în funcție această suprafață.
Suprafața construită a unei clădiri este baza de calcul pentru stabilirea impozitului. În cazul apartamentelor, este vorba despre aria construită a acestora, iar pentru casele individuale, se ia în calcul suprafața construită desfășurată. Valoarea impozabilă a unei clădiri este determinată prin înmulțirea suprafeței construite cu valoarea impozabilă.
Aceste suprafețe sunt utilizate, de asemenea, si pentru certificatul energetic sau auditul energetic.
Definițiile acestor suprafețe sunt importante deoarece ele folosesc la calculul coeficienților urbanistici POT și CUT.
Citiți aici mai multe despre POT și CUT.