V-ați fi gândit vreodată că suprafețele minime ale camerelor într-o locuință sau înălțimea lor sunt reglementate? Știți care este suprafața minimă a dormitorului sau a bucătăriei? Acestea sunt reglementate de Legea locuinței, unde sunt stipulate suprafețe minime pentru camera de zi, locul de luat masa, bucătărie, dormitor sau spații de depozitare.
Un impact major într-o locuință îl au înălțimea și suprafețele camerelor. Dimensiunea și forma camerelor influențează direct lumina naturală, confortul, forma mobilierului, etc. De aceea este indicat să se țină cont de un minim al suprafețelor camerelor.
Ca regulă generală, se recomandă ca fiecărei persoane să îi revină un volum de locuit de aproximativ 15 metri cubi, iar înălțimea minimă a încăperilor să fie de 2,55 metri conform reglementărilor legale. În ceea ce privește holurile și spațiile de circulație, acestea ar trebui să aibă o lățime de cel puțin 1,20 metri conform standardelor.
Suprafețele minime ale camerelor într-o locuință
Într-o garsonieră, suprafața camerei cuprinde și spațiul pentru dormit. Totodată, locul pentru luat masa poate fi amplasat fie în bucătărie, fie în camera de zi, oferind flexibilitate în amenajarea spațiului limitat disponibil.
În ceea ce privește camerele de locuit, în conformitate cu standardele, înălțimea minimă recomandată este de 2,55 metri. Cu toate acestea, există excepții pentru mansarde, supante și nișe, unde se asigură un volum minim de 15 metri cubi de persoană. Aceste specificații vizează asigurarea unui spațiu confortabil și funcțional în conformitate cu reglementările privind construcțiile.
Citiți aici mai multe despre mansardă.
În cazul băii, este important ca suprafața acesteia să fie suficientă pentru a permite accesul la cadă de baie pentru persoanele imobilizate în scaun cu rotile. În plus, baia va fi inclusă în locuință dacă se poate asigura alimentarea cu apă și canalizarea, facilitând astfel condiții de igienă și confort în interiorul locuinței.
Cum trebuie dotate băile
În proiectarea băii, este recomandată prevederea unui spațiu dedicat pentru mașina de spălat rufe. Pentru asigurarea unei ventilații corespunzătoare, încăperile sanitare ar trebui să fie dotate cu sisteme de ventilare, fie printr-o ventilație directă, fie prin intermediul unui coș de ventilație. Acest aspect contribuie la menținerea unui mediu sănătos și confortabil în interiorul băii, ajutând la eliminarea umidității și a mirosurilor neplăcute.
Prin lege, pentru garsoniere și apartamente cu două camere se cere o singură baie, echipată cu toaletă, chiuvetă și cadă. Pentru apartamentele cu trei camere, normele prevăd o baie care include o cadă și un WC de serviciu. În cazul apartamentelor cu patru camere, este necesar o baie cu cadă și încă un grup sanitar cu cabină de duș. Pentru apartamentele cu cinci camere, se impune existența a două grupuri sanitare, ambele dotate cu cazi de baie. Aceste reglementări vizează asigurarea unor condiții optime de igienă și confort în funcție de dimensiunea și destinația spațiilor locuibile.
Suprafețele minime ale apartamentelor
Suprafață minimă pentru o garsonieră – un minim 37 mp
- O singură cameră cu suprafața de 18 mp
- Un loc de luat masa de 2,5 mp
- O bucătărie cu suprafața de minim 5 mp
- O baie de minim 4,5 mp
- O debara cu suprafața de 2 mp
- Un hol de 5 mp.
Suprafață minimă pentru un apartament cu doua camere – minim 52 mp
- O sufragerie cu suprafața de 18 mp
- Un dormitor de 12 mp
- Un loc de luat masa de 3 mp
- Bucătărie cu suprafața de minim 5 mp
- Baie de minim 4,5 mp
- Debara cu suprafața de 2 mp
- Un hol de 7.5 mp
Suprafață minimă pentru un apartament cu 3 camere – minim de 66 mp
- O sufragerie cu suprafața de minim 18 mp
- Dormitorul principal cu suprafața de minim 12 mp
- Camera copilului de minim 10 mp
- Loc de luat masa de 3 mp
- Bucătărie cu suprafața de minim 5,5 mp
- Două grupuri sanitare cu suprafața însumată de minim 6,5 mp
- Debara cu suprafața de 2,5 mp
- Un hol de 8.5 mp
Suprafață minimă pentru un apartament cu 4 camere – minim de 87 mp
- O sufragerie cu suprafața de minim 20 mp
- Dormitorul 1 cu suprafața de minim 12 mp
- Dormitorul 2 cu suprafața de minim 12 mp
- Dormitorul 3 cu suprafața de minim 10 mp
- Un loc de luat masa de 3,5 mp
- O bucătărie cu suprafața de minim 6 mp
- Două grupuri sanitare cu suprafața însumată de minim 7,5 mp (un grup cu baie + un grup cu duș)
- O debara cu suprafața de 4 mp
- Un hol de 12 mp
Ce condiţii trebuie să îndeplinească o locuinţă?
O locuință trebuie să îndeplinească câteva condiții esențiale: să ofere acces liber individual la spațiul locuibil, fără interferențe în spațiul ocupat de altă persoană sau familie; să includă spațiu pentru odihnă, spațiu pentru prepararea hranei și grup sanitar; să aibă acces la energie electrică și apă potabilă; să asigure evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere.
Spațiile principale de locuit și bucătăriile ar trebui să aibă deschideri directe către mediul exterior, cum ar fi uși și ferestre, pentru a permite ventilarea naturală.
Iluminatul natural în camerele principale și bucătărie ar trebui să ofere suficientă lumină pentru desfășurarea activităților zilnice, eliminând astfel necesitatea folosirii luminii artificiale.
Ventilația naturală în bucătărie, baie și cămară trebuie să fie asigurată prin aerisiri, utilizând conducte verticale cu tiraj natural pentru evacuarea aerului și menținând un spațiu liber de 1 cm sub ușile interioare.
Sistemul de încălzire trebuie să mențină o temperatură minimă de 20 °C în încăperile destinate locuitului, având variații în funcție de destinația specifică a fiecărei camere:
- Baia și toaleta ar trebui să aibă o temperatură de 22 °C;
- Camera de zi ar trebui să fie menținută la 22 °C;
- Dormitoarele ar trebui să aibă o temperatură de cel puțin 20 °C.
Fiecare cameră va fi izolată acustic în raport cu camerele învecinate din aceeași locuință, cu locuințele adiacente și cu zgomotul generat de instalațiile asociate locuinței, clădirii sau spațiilor învecinate cu destinație diferită de cea de locuit.
Planificarea spaţiilor într-o locuință
Planificarea spațiilor într-o locuință trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să faciliteze o circulație comodă pentru copii, persoane în vârstă și cei cu dizabilități, prin coridoare cu o lățime minimă de 1,20 m; să evite existența treptelor inutile între camere și să elimine planurile înclinate; să ofere iluminare adecvată; să asigure separarea funcțională pentru a preveni propagarea zgomotelor, mirosurilor și vaporilor; să izoleze camerele de locuit de încăperile de serviciu, unde pot apărea zgomote, mirosuri sau vapori; să permită deschiderea ușoară a ușilor interioare..
Băile și toaletele nu vor fi situate deasupra încăperilor de locuit sau a bucătăriilor. Finisajele interioare și echipamentele nu trebuie să prezinte riscuri de accidente.
În proiectarea și construcția blocurilor de locuințe, se va lua în considerare orientarea camerelor față de punctele cardinale, vânturile predominante și curenții locali de aer care pot apărea în ansamblurile de construcții înalte, precum și expunerea maximă la soare în timpul verii.
Ce alte condiții trebuie să îndeplinească o locuința?
Amplasarea clădirilor de locuințele trebuie să garanteze însorirea acestora pe o perioadă de cel puțin 1 1/2 ore la solstițiul de iarnă, atât a încăperilor de locuit din clădirea respectivă, cât și a celor din locuințele învecinate. În situația în care proiectul de amplasare a clădirilor indică că distanța dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puțin egală cu înălțimea celei mai înalte clădiri, se va realiza un studiu de însorire pentru a confirma respectarea acestei cerințe menționate anterior.
Citiți aici mai multe despre studiul de însorire.
La nivelul parterului clădirilor rezidențiale nu se pot amplasa unităţi de producţie, dar este permisă amenajarea de unități comerciale, unități de prestare a serviciilor, cabinete medicale și cabinete veterinare, cu condiția ca activitățile desfășurate să nu genereze disconfort și să nu prezinte riscuri pentru sănătatea locatarilor.
Activitățile de birou pot fi desfășurate și la alte etaje ale clădirilor de locuit, cu condiția obținerii acordului vecinilor direcți.